РУМЪНИЯ ПРЕД ПРОМЕНИ

Брой 5-6 Май-Юни 2004г.
През март Европейският парламент прие доклада за Румъния на Комисията по външни отношения, който предизвика истински шок у северните ни съседи. На практика е поставена под въпрос 2007 година като дата за приемането на Румъния в ЕС. Европейският парламент изрично предупреждава, че интеграцията в ЕС няма да бъде възможна, ако властите в Букурещ не предприемат твърди мерки в борбата с корупцията, не създадат независима съдебна система и не гарантират свободата на медиите. Категорично се настоява да се прекратят проявите на полицейски произвол и се осигурят правата на семействата, засегнати от мораториума на осиновяванията. Докладът преценява, че Румъния не е изпълнила политическите критерии за приемането в ЕС и препоръчва по-нататъшните преговори с нея да се съсредоточат в тази насока.

Въпреки че оценките и препоръките на Европейския парламент не са задължителни за Евросъюза, те подействаха като студен душ върху румънците, защото си дават сметка, че могат да доведат до отлагане на приемането на Румъния в ЕС през 2007 година.
Унинието се засилва
и от факта, че в Брюксел не са били впечатлени от представените от премиера Адриан Нъстасе още през февруари мерки за присъединяване на страната му към ЕС. А те съдържаха повече от 40 нови инициативи за изпълнение на политическите и икономическите критерии за членство, които имаха краен срок...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови