НЕУСТОЙЧИВОТО НЕРАЗВИТИЕ

Брой 9 Септември 2007
За първи път чувам, че САЩ наистина настояват за устойчиво развитие!? Доколкото съм запознат, те по-скоро настояват за неустойчиво неразвитие.

Програмите, залегнали в политиката на САЩ, вижте само правилата на Световната търговска организация, да речем TRIP и TRIM (Trade-Related Intellectual Property и Trade-Related Investment Measures - Интелектуална собственост с отношение към търговията и Инвестиционни мерки с отношение към търговията) са замислени да възпрепятстват развитието и растежа. Така правата върху интелектуалната собственост са просто защита на монополните цени и контрол, гарантираща на... мегакорпорациите правото да налагат монополни цени, тоест да гарантират, че напр. лекарствата на фармацевтичната промишленост ще имат цени, които повечето хора в света не могат да си позволят, дори и някои хора тук. Например лекарствата в САЩ са много по-скъпи, отколкото същите лекарства, да речем, в съседна Канада, по-скъпи, отколкото в Европа. А в Третия свят това просто обрича милиони хора на смърт.

И други страни могат да произвеждат лекарствата. При предишните патентни режими патентът беше върху процеса. Не знам дори дали и това е правомерно, но патентите върху процеса означаваха, че ако някоя фармацевтична фирма намери начин да произведе лекарство, друг някой по-умен може да намери по-добър начин да го произведе, защото само процесът е патентован. Тоест, ако бразилската...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови