ФИНАНСИАРИЗАЦИЯ СЕ РИМУВА С ГЛОБАЛИЗАЦИЯ

Брой 3 Март 2010
Глобализацията на търговския обмен и в още по-голяма степен тази на капиталите води до интеграция на световната икономика и е съпътствана от все по-голяма финансиаризация, която изостря нейната нестабилност, както показва днешната криза.


Глобализацията на търговския обмен се изразява в по-бързото увеличаване на международната търговия, отколкото на световния брутен вътрешен продукт (БВП). Между 1983 и 2006 г. обемът на търговията нарастваше с 4,9% годишно, а световният БВП — само с 2,7%. През този период делът на китайския износ се увеличи от 1,2% на 7,5% от световния. Това засилване на търговския обмен е съпътствано от нарастваща интернационализация на капиталите. Тя касае както продуктивните инвестиции (преки инвестиции в чужбина), така и финансовите капиталовложения.


През 2006 г. преките инвестиции в чужбина бяха в размер на 1,216 млрд. долара, което е около 3% от световния БВП. Въпреки че в голямата си част (84%) те идват от развитите страни, делът на развиващите се страни постепенно се увеличава (от 10% между 1995 и 2000 г. до 14% през 2006 г.), а това е знак за промяна в посоката на движение на нетните парични потоци (от Юга към Севера) и за все по-голяма регионална интеграция на страните, какъвто е случаят в Азия.


Преките инвестиции в чужбина са насочени предимно към развитите страни. През 2006 г. двупосочното движение на инвестиции между страните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови