КАК ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ КРИЗАТА

Брой 2, Февруари 2013

Алтернатива за следкризисно развитие на България

 

Придворните икономисти твърдят, че сегашната икономическа политика е най-добрата и няма алтернатива. В следващите редове ще се опитам да докажа, че такава алтернатива има.

Теоретичен фундамент на икономическата политика на сегашното правителство е, че при силен частен сектор, дерегулация на стопанската дейност и финансова стабилност, икономическият растеж започва автоматично. Според тази теория финансовата стабилност ражда доверие, а доверието ­­− растеж. Затова правителството се интересува преди всичко от балансирания бюджет и ниския публичен дълг като източник на доверие пред рейтинговите агенции и финансовата общност. Така разсъждават през последните години и в Брюксел, макар че и там вече започна пробив.

Световният и нашият опит опровергават такава теория. През последните години започна бавна промяна дори в позицията на МВФ. Това пролича в изказванията на предишния, а също и на настоящия управляващ директор г-жа Кристин Лагард. В скорошна статия главният икономист на МВФ, известният американски учен Оливиер Бланшард, признава, че в своите прогнози през последните години експертите на МВФ, а и на други международни агенции, са подценявали стойностите на фискалните мултипликатори (1). Фискалният мултипликатор...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови