Ако някое правителство наистина реши да промени нещата... СЦЕНАРИЙ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПАЗАРИТЕ

Брой 1, Януари 2019

 Статията разглежда методите на съпротива срещу опитите на финансите да подчинят държавите. Тя описва една въображаема, но в действителност съвсем реална, дълбока криза, която подтиква населението към борба и предлага план за битка, която да отвори перспектива за еманципация, без да забравя какво би ни струвало всичко това. 


 

ПРЕЗ декември 1997 г. тогавашният директор на „Монд дипломатик“ Игнасио Рамоне призова „Да отнемем силата на пазарите“ (1). Двадесет и една години по-късно антагонизмът между финансите и народния суверенитет не е изчезнал, както се вижда от скорошните събития в Италия, Турция и Аржентина (2). Въпреки направените през 1997 г. предложения въпросът „Как да стане това?“ остава открит. Ако не се опитаме да отговорим на този въпрос, се изправяме пред две опасности – „синдрома на Едип“ и „призрака на Медуза“.

В гръцката митология Едип олицетворява илюзията, че можеш да избягаш от съдбата си. Когато му предсказват, че ще убие баща си и ще се ожени за майка си, героят бяга от град Коринт, но по този начин ускорява изпълнението...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови