Димитър Денков е доцент по история на класическата и съвременната философия в СУ “Св. Климент Охридски”, основни интереси в областта на философията на Новото време, логика и теория на идеологията. Публикации на немски, руски, английски и френски. Преводач и редактор на основни трудове на Им. Кант, Г. Хегел, В. Бенямин, Фр. Ницше, М. Хайдегер, Х.-Г. Гадамер. Напоследък се занимава с изследвания по теория на съвременното общество – медии, политическа идентификация, теория на политиката.

ДЕСЕГРЕГАЦИЯ И ДЕСОЦИАЛИЗАЦИЯ

Брой 1 Януари 2002г.

      Група интелектуалци от София-център тези дни непредпазливо се приближи до проблем,чието ясно поставяне със сигурност ще опровергае дванадесетгодишните напъни и подписки за “незабавна смяна на системата”, “не на страха”, “избор на единствено демократичния президент” и “утре започваот днес”. Нещата започват да приличат на Мрожеков фарс и “интелектуалците”, дори и да не знаят кой е Мрожек, знаят: с чиста съвест се измисля сериозен проблем, за да има после с какво да се оправдава чистата съвест.

      Това е проблемът за образователната сегрегация на ромите, около който на 8.1.2002 г. (разбира се, в НДК, а не например във “Факултето” или “Столипиново”) се събра пъстра смесица от познати лица, та да се бори срещу етнически разделеното образование и обучение у нас и по-специално при ромите.

      Похвалната инициатива ще си остане обаче поредното изигване на обществената съвест, ако не се каже, че и в този проблем, или по-точно “тъкмо в този проблем”, се вижда същността на т. нар. преход към пазарно стопанство и демократично устройство на обществото у нас. Според Дж. Сорос например това не е нищо друго, освен “разбойнически капитализъм”. Той погреба реалните демократични достижения на социализма в областта на човешкото равенство в достъпа...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови