Любена Асенова е родена е на 20.02.1977 г. в София. Бакалавър по международни отношения (1999 г.) и магистър по право (2000 г.). Разработва докторат към Института по Балканистика при БАН на тема: "Външнополитическата доктрина на САЩ в региона на Югоизточна Европа след края на студената война (1989 - 2003)" Две от последните й научни публикации са: "Приложение на информационните технологии в международното публично право и международните отношения" ( 2002 ) и "Асиметрия на кризата в Ирак" (2003). Владее английски, италиански, испански, немски, френски и руски език.

ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА ДОКТРИНА НА САЩ В РЕГИОНА НА ЮГОИЗТИЧНА ЕВРОПА (БАЛКАНИТЕ) СЛЕД КРАЯ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА (1989-2003)

Брой 2 Февруари 2004г.      Три вида са основните източници, от които се черпи материал при изследване на темата за външнополитическата доктрина на САЩ в Югоизточна Европа след края на студената война.

      На първо място е обширната литература от американски и чуждестранни автори за маркирания период, като актуалността на Балканите нараства особено в средите на Запад и интересът на западното обществено мнение се повишава със събитията около разпада на бивша Югославия и последващите войни в югопространството през 90-те години от края на ХХ век1.

      Втора група източници са официалните документи и позиции на американските институции по балканските въпроси - позициите на Белия дом, Държавния департамент на САЩ (Министерството на външните работи на САЩ) и съответните архивни документи, Пентагона (Министерството на отбраната на САЩ) и други2.

      Трета група са материалите по линия на неправителствения сектор - съответните изследвания, доклади, свидетелства и публикации на видни анализатори и научни институти (think - tanks), формиращи научната основа за американската официална външнополитическа доктрина и стратегия; както и съответната информация по темата от пресата, медиите и др.

      В западната и американската историография са разглеждани...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови