Роден през 1947 г. От 1974 до 1979 г е министър на културата на Франция.През 1981 г. става дипломати чески съветник на президента Митеран. През 1988 г. е назначен за говорител на президента на републиката, а през 1991 г. става генерален секретар до напускането на Митеран на президентския пост през 1995 г. През 1997 г. Лионел Жоспен го определя за министър на външните работи, чийто пост запазва до президентските избори през 2002 г. В началото на 2003 г. създава Съвет за геополитическа стратегия "Съвет Юбер Ведрин".

ТРЕВОГИ И РАЗЛИЧИЯ В ЗАПАДНИЯ СВЯТ

Брой 2 Февруари 2004г.

      През есента на 2003 г.оптимизмът и благочестивостта на 90-те години се превърнаха в бледа сянка на представата за тях. За по-малко от три години тази представа бе безмилостно опровергана от провала в края на 2000 година на процеса (близкоизточния - бел. ред.) от Осло, от избирането на Джордж Буш и от утвърждаването на грубиянския му "уилсонизъм", от сблъсъците в Дърбан (на Третата световна конференция на ООН срещу расизма), от 11 септември, от англоамериканската война срещу Ирак без поръчителството на ООН, от възникването на фундаментални противоречия между европейците по външната политика, от съживяването в Канкун на стария антагонизъм Север-Юг.

      След помпозното си начало третото хилядолетие катастрофира още при излитането си. В Европа душът изглежда най-студен. Толкова голям е контрастът в нея между надеждата или вярата да се живее в един свят, превъзмогнал трагедиите, и бруталната действителност на света. Сякаш нищо не трябваше да се случи. Тази деморализираща и мъчителна мисъл подтикна някои духове, разпръснати навсякъде по света и по-специално в Европа, да се надяват, че американските избиратели ще отгърнат страницата на администрацията Буш II. Сякаш тя е единственият източник на затормозяване в един идеален свят. И след това кошмарът ще спре.

      Сметка, която в много...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор