Кейт Диксън е професор в Гренобълския университет "Стендал". Популярен преди всичко с книгите: "Евангелистите на пазара: британските интелектуалци и неолиберализма" (1998 г.), "Достоен наследник: Блеър и тачеризма" 2000 г.), "Шотландската автономия" (2001 г.), "Блеър, Европа и новият американски ред" (2003 г.)

В ТРЮМОВЕТЕ НА “БЛЕЪРИЗМА”

Брой 2 Февруари 2004г.

      Оргиналността на г-н Блеър не е толкова в неговия отказ от традиционнните ценности на левицата и от идеята за социално преобразувание. Тя се състои в това, че вместо да се примири с този вид идеологическа ревизия “по американски”, той стана неин най-възторжен новопокръстен. Неолибералното приспособяване на икономическата програма на Лейбъристката партия се отличава едновременно с речник на солидарността и с начините, по които се представя консерваторското мислене. Така гъвкавостта на трудовия пазар се превръща в ляв обект, при условие да не бъде единствено средство за несигурност на работниците, така както и да тласка последните да приемат новите условия на заетост .

      От сега нататък, ролята на държавата се свежда до предоставяне на стабилна рамка, в която съперничеството на фирмите да може да процъфтява. Ако нейна намеса се наложи, това да бъде откъм предлагането, като реформира например системата на образованието и на подготовката съобразно с новата даденост на международната конкуренция. Впрочем, антидържавната визия на неолейбъристите бе представена като връщане към “анархисткото” минало на британския социализъм. Изведена по този начин като теория от Антони Гидънс. Новата икономическа ортодоkсалност представя извършения обрат като приспособяване към условията на международната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор