Франсоа Утар е професор по социология в Католи ческия университет на Лувен, Белгия. Директор на тримесечното списание "Алтернативи - Юг", което публикува статии, посветени на глобалните икономически проблеми и на устойчивото развитие. Директор на Триконтиненталния център в Белгия.

РОЛЯТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦА В СОЦИАЛНИТЕ БИТКИ. ЛЕЛИО БАСО - ВОЮВАЩИЯТ ТЕОРЕТИК

Брой 2 Февруари 2004г.

      Да се отбележи стогодишнината от раждането на Лелио Басо несъмнено е интересно начинание, защото това означава да се докоснеш едновременно до един значителен теоретичен принос, до една правна и полити ческа практика, които белязаха цяла епоха.

      Първия път, когато го срещнах, беше по време на втората сесия на трибунала "Ръсел" в Дания през 1967 г. Той беше един от членовете на трибунала заедно с Жан Пол Сартр и Бертран Ръсел. Разглеждаха престъпленията на САЩ по време на войната във Виетнам. Процесът протичаше при спазване на стриктни правила, съответстващи на процедурите в един същински съд. Присъдите нямаха правен ефект, но моралните и политическите последици от тази инициатива щяха да бъдат значителни. Въз основа на факти, изхождащи от свидетелски показания и документи с неоспорима доказателствена стойност, изложени в историческа перспектива, тълкувани по теоретичен път, трибуналът отнасяше случая към международното право, към етичните принципи на отношенията между нациите, към човешкото и национално достойнство, за да произнесе една присъда, която изпреварваше бъдещето и поставяше основите на последващото развитие на правото.

      Тази паметна сесия щеше да бъде в основата едновременно на Общата декларация за правата на народите (Алжирска харта) и на Постоянния...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови