ДУХЪТ НА ЕПОХАТА
Всяка историческа епоха има своята характерна "координатна система" - политическа, идеологическа, икономическа и културна. Например в Русия XIX век премина под знака на противоборството между "славянофили" и "западняци". Водоразделът през XX век премина между "бели" и "червени". Настоящият XXI век пък ще стане столетие на противостоенето на "атлантисти" (1) (поддръжници на "еднополюсния глобализъм" (2)) и "евразийци" (3).

ЕВРАЗИЙСКИЯТ ВЪЗГЛЕД

Брой 2 Февруари 2004г.

      Против установяването на атлантическия световен ред се обявяват именно поддръжниците на многополюсния свят - евразийците. Те отстояват принципно необходимостта от съхраняване на самобитността на всеки от народите на Земята, на пъстротата от култури и религиозни традиции, неоспоримостта на правото на народите да избират самостоятелно своя път на историческо развитие.

      Евразийците приветстват общуването между културите и ценностните системи, открития диалог между народите и цивилизациите, органичното съчетаване между привързаността към традициите и творческото новаторство в културите. Да бъдеш евразиец е съзнателен избор, който съчетава стремежа да се съхранят традиционните форми на битието със стремежа за свободно творческо развитие (обществено и лично). Затова евразийците са не само представители на народите, населяващи континента Евразия. Евразийци са всички свободни творчески личности, признаващи ценността на традициите, включително и такива, които са представители на региона, обективно включени в базата на атлантизма. Евразийците и атлантистите са противоположни един на друг и отстояват два различни, алтернативни образа на света и на неговото бъдеще. Именно противостоенето между тях ще определи и историческия облик на този век.

      ЕВРАЗИЙСКАТА ПРЕДСТАВА...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор