Томас Щайнфелд е роден през 1954 година. Магистър по германистика и музикознание. Доктор по философия от 1983 година с труд за значението на литературата за Хегеловата философия на изкуството. Преподавател по немски в народния университет в Швеция. От 1984 до 1986 г. е лектор в Университета на Калгари, Канада. От 1986-1990 гост професор по германска литература и история в Университета в Монреал. От 1990 до 1993 - лектор в издателство "Клет Кота". От 1994 г. - редактор, а от 1997 г. завеждащ отделите литература и литературен живот на "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

НОАМ ЧОМСКИ – ЛИНГВИСТИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БОГА И ПОЛИТИЧЕСКИ ГОНЕНИЯ НА ДЯВОЛА

Брой 2 Февруари 2004г.

      В своя роман “Майсторът и Маргарита” от 1940 г. Михаил Булгаков описва как Дяволът дошъл в Москва, за да извърши революция на духа и да устрои чистка сред безброй лицемери, любопитни домоуправители и посредствени писатели. Почти по същото време едно момче се промъква неусетно през центъра на Филаделфия. То бърза за училище и оттам за вкъщи – все по същия път, все така, че да могат да го виждат по въможност много възрастни. Бои се, че ще го нападнат и че ще го измъчват другите момчета, злобните съученици и малките устати герои от спортната площадка – него, детето на емигранти, малкия евреин, смешния руснак.

      Биографите му днес твърдят, че в тези унижения е заложена основата за радикална политическа ангажираност, чието начало бележи едно съчинение на десетгодишния Ноам Чомски в училищния вестник. Дяволът, когото Булгаков пратил в Москва, би се справил веднага с такива злодеи – с шамари, от които шапките им да летят право в клозетите.

      Само че малкото момче е син на филолога и учителя по староеврейски Уилиам или Зев Чомски, който напуска Украйна през 1913 г., за да не го вземат в царската армия. Малкото момче пораснало, приели го в Сентрал хай скуул във Филаделфия и следвало филологии, математика и философия в университета на Пенсилвания и в Харвардския университет....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор