ПРИ ЗЕМЯТА И ХОРАТА

Брой 2 Февруари 2004г.

      Никола Кушев, добре известен сред поколението, творило историята на българското селскостопанско производство повече от 40 години, издаде летописа на живота си. Верният деец на социалистическата идея, дългогодишният стопански ръководител, председател на ТКЗС в с. Поликрайще, Великотърновски окръг, и на съществувалите АПК и промишлено-аграрен комплекс в района, е в навечерието на своите 80 години. Не са много низовите дейци на кооперативното движение от близкото минало, които се заеха да разкажат трудовата си биография, посветена и подчинена на борбата за по-добри дни в българското село. Житейският път на този изцяло отдал се на подема на селското стопанство труженик, неразривно преплетен със съдбите на съселяните, съкооператорите и съратниците, предизвиква основателен интерес.

      Развиващото се в регионални рамки повествование на книгата, въпреки конкретните дадености на района, отразява пътя на селото, характерен за изминалата епоха. Увлекателно написаната творба предоставя богат фактически материал и размисъл по широк кръг проблеми от историческо и съвременно значение, отнасящи се до кооперативното движение и живота на българското село. В книгата се припомнят ентусиазмът и успехите в изграждането на процъфтяващо кооперативно селско стопанство и засилващите се настроения на неудовлетворение...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Nikola Cholakov 2006-07-02 16:49
Интересно е да се знае, че г-н Кушев, защитавайки идеята за използването на научно-техническия прогрес в селското стопанство, пламенно проповядваше, че мотиката ще остане в музея на селскостопански те сечива.Сигурно му е избягвала историческата перспектива за развитие на българската икономическа и политическа система.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор