Антоний Тодоров, р. 1957 г. Завършил „Международни отношения“. Доктор на науките и доцент по политически науки в Нов Български университет. Автор на „Модерната политическа мисъл“ (2001).

ПАРТИИ, ЕЛИТИ, МАСИ

Брой 7-8 Юли/Август 2002г.


           Първият въпрос при формулирането на такава тема е за смисъла на съществуване на политически партии от класическия тип – с членски състав и ръководители. Това са партии, които имат своите структури, които са с доста подредена организация и чиято генеалогия виждаме в първите работнически партии от края на 19 век. Тази история не е без значение. Такива партии се появяват в онези социални среди, чийто представители не могат да се занимават с политика като с хоби, в свободното си време. Това са организации, които представляват социални слоеве, които не могат да живеят без да работят. Именно затова първите работнически партии са и първите партии, изобщо в историята, които имат платени лидери и платен апарат. Всички политически партии, съществували дотогава, са били повече или по-малко аристократични, съставени от хора, които имат доходи от които да живеят и се занимават през свободното си време с политика. Политиката за тях е била призвание, професия, но също така и хоби, занимание отвъд нужното за издръжката на човека.

           Работническите партии не могат да съществуват по този начин. Те се нуждаят от съвсем друга структура. Те се нуждаят от хора, които да се посветят на организацията и съответно да получават възнаграждение за своята партийна дейност. Всъщност това е прототипът на членските партии –...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови