ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ В КОНТЕКСТА НА НОВИЯ ОБЛИК НА ОБЩЕСТВОТО (ОПИТ ЗА ТЕОРЕТИЧЕСКО ОСМИСЛЯНЕ)

Брой 7-8 Юли/Август 2002г.
ВСТЪПЛЕНИЕ

 

           Проблемът за частната собственост в условията на прехода към демокрация придобива първостепенна важност. Преди на нея не се отделяше необходимото внимание Робуваше се на стари доктрини и концепции-частната собственост няма място при социализма, за него е характерна обществената собственост. Това се отрази неблагоприятно върху развитието на икономиката.

           Днес се изпада в друга крайност. Частната собственост се възвеличава. Смята се, че тя ще осигури граждански права и икономическа свобода, вследствие на което обществото ще осигури преход към демокрация. Други гледат на частната собственост като на средство за преодоляване на икономическата криза, a трети твърдят, че ще постигнем жизнено равнище като в развитите капиталистически страни. Не липсват и схващания, че тази собственост трябва да разруши социално-икономическите структури на обществото и да се премине към т.нар. демократичен капитализъм.

           Проблемът за частната собственост в българската икономическа литература е сравнително нов. Той се разглежда в малко на брой разработки. Затова по отношение на него има твърде много неизяснени въпроси. В много случаи в частната собственост се влага идеологическо, а не икономическо съдържание. Не е намерен също верен методологически...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови