Академик, действителен член на Световната университетска академия „Платон“. Титуляр на учебните университетски дисциплини „Международно право“, „Международно морско право“, „Международно икономическо право“, „Туристическо право“, „Аграрно право“, „Международноправен режим на държавните граници“ и др. Автор е на учебници по основи на правото, по международно, аграрно и туристическо право, по международно-правни отношения в търговското корабоплаване.

ОБЩЕСТВЕНИЯТ ДОГОВОР В Р БЪЛГАРИЯ

Брой 7-8 Юли/Август 2002г.


           Като политическа и философска идея, общественият договор предхожда възникването на държавата и правото.

           Общественият договор е политическа интерпретация от мислителите Аристотел, Епикур, Лукрецио Кару и други. Той се свързва от представителите на политическите и философските науки с догадките за държавност, за законодателни държавни органи, за магистратурата. Общественият договор е в същността на феномените на новата цивилизация-държавата и правото.

           Като политическа правна и философска доктрина, общественият договор се свързва с възникването на държавата и правото, на държавната власт. Общественият договор, като историческа правна категория е съглашение между хората за държавно-правна защита на гражданското им състояние. Общественият договор е социална потребност на развитието на обществото за преодоляване несигурността на естественото състояние. Той е волева нова държавно-правна система за утвърждаване на желан за обществото правов ред, за защита на неговите права, свободи и сигурност.

           Държавата, като нова историческа правно-организационна система на обществото възниква в резултат на свободното волеизявление на независими индивиди с основното задължение да осигурява спазването и изпълнението на правата на индивида...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови