Доцент, д-р, завършил философия с профил социология в СУ „Св. Кл. Охридски“. Работи в областта на етиката, политологията, етнологията и религиологията. Автор и съавтор на 8 монографии и книги, както и на повече от 130 научнотеоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания.

ПРЕОБРАЖЕНИЯТА НА НАЦИИТЕ И БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНИЧЕСКИ МОДЕЛ

Брой 7-8 Юли/Август 2002г.


           Един призрак броди по Земята. Не онзи на интернационалния комунизъм, загубил се в мъглата на драматичния край на ХХ век, а този на днешния модел на неолибералния и глобален хиперкапитализъм. Вампирският му дух, отблъскващо изчадие на високата технология и неутолимия ламтеж за печалба, неуморно прекосяващ границите между реалност и виртуалност1 , ражда невероятна паника, ужас и кошмарни видения. Защото изкусително съблазнявайки нацията и нейната държава, той обсебва и изсмуква жизнените им сили и перспективи. Той руши безнаказано, безпрепятствено и до захлас имунната система на националната идентичност с нейните исторически, етнически и социокултурни стожери и скрижали. Неговият протеев нрав е да изобразява и да се преобразява в обезобразените и обезличените национални и културни самоличности.

           Някога Модерността възлага невероятни упования и надежди на нацията и националната държава. На сцената на Историята тя прекалено на сериозно и самоотвержено играе и дори преиграва с техните ценности, принципи, идеали и проекти. Постиндустриалната ера на Постмодерността, обаче, леконравно и широкопръсто разиграва и подиграва тези ценности, принципи, идеали и проекти. Тя ги преоценява и опозорява.

           Модерността екзалтирано и педантично твори, вдъхновено изпълнява...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор