Авторът е юрист, специалист по конституционно право и политическа социология. Публикувал е над сто и петдесет статии по правни и политически въпроси и книгата „Ново единодействие“ (1998 г.), посветена на сътрудничеството между левите партии.

ОТМИНА ЛИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИЯТ МОМЕНТ?

Брой 7-8 Юли/Август 2002г.


           От две години европейската десница щафетно печели изборите в западната част на стария континент и предусеща некратък престой във властта. Обратно – евросоциалдемократите повсеместно губят избори и власт и все по-често се чувстват като хора, попаднали в свиващ се обръч. Могъщата река от розови бюлетини, която през последните години на миналия век въвеждаше във властта една след друга социалдемократическите партии, сякаш взе да пресъхва.

           След катастрофалната загуба на френските социалисти на парламентарните избори от 9/16 юни 2002 г. общественото усещане за социалдемократически отлив се засили. Ако на септемврийските парламентарни избори в Германия се случи нещо подобно, разговорът има ли криза в европейската социалдемокрация не ще може да бъде избегнат. Между другото, западноевропейските комунистически партии – и реформираните, и непреобразувалите се, се чувстват още по-неуютно. Те по правило се задоволяват с мизерни изборни резултати и като цяло представляват маргинализирани политически структури. Робер Ю например, след като спечели 3 (три) процента като кандидат за президент от името на ФКП – една историческа лява партия, на 16 юни не успя да спечели и парламентарен мандат, като кандидат, подкрепян от обединената левица. Същевременно на първия тур на френските президентски избори...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови