Професор, д-р, член-кореспондент на БАН. Завършва философия в Софийския университет. Работи в областта на социологията. Бил е директор на Института по социология и главен редактор на сп. „Социологически проблеми“. Бил е зав.-отдел и секретар на ЦК на БКП. Има много научни трудове, от които са публикувани и в чужбина. Автор е на книгите: „Възрожденският процес в България“ (1992 г.), „Живковизмът през призмата на една лична драма“ (1993 г.), „Сталинисткият тоталитаризъм“ (2000 г.) и др.

ОТНОВО ЗА НАЗВАНИЕТО „ДЪРЖАВЕН СОЦИАЛИЗЪМ“

Брой 7-8 Юли/Август 2002г.


           Един от съществените въпроси на научния ретроспективен анализ на обществото в СССР, установено в края на 20-те и началото на 30-те години и просъществувало до края на 80-те години на XX в., е въпросът за неговото название. След войната общият социален модел се наложи и в източноевропейските страни. Това общество се самонаричаше „социалистическо“, но дали е така?

           Названието на едно явление не бива да бъде произволно, необходимо е то вярно да отразява същността на явлението. При прегледа на появилите се досега наименования на въпросното обществено устройство се установява, че някои от тях са неправилни, а други отразяват само отделни негови черти. Като най-точно аз смятам въведеното от мен название „сталинистки тоталитаризъм“ (2: 156-158).

           Но някои автори си служат с наименованието „държавен социализъм“. Искра Баева даже твърди, че терминът „държавен социализъм“ започва да се налага като най-приемлив (1: 8). С него си служи и го обосновава у нас Васил Проданов (3; 4: 140, 146, 151, 272 и др.). Този термин вероятно се въвежда за първи път от Кауцки в брошурата му „Основите на социалната демокрация“, първото издание на която се появява в 1892 г. Употребява се многократно от Тофлър в „Трусове във властта“. Тъй като в книгата си „Сталинисткият тоталитаризъм“...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови