Професор, доктор по история. Работи в областта на българо-руските и българо-съветските връзки. Автор е на книгите „Българо-руски революционни връзки 1885-1917 г.“, 1965 г.; „Г. В. Плеханов и социалистическото движение в България“, 1978 г.; „Ленин и България – Биохроника“, 1980 г. (две издания); „Чествуване на Октомврийската революция в България 1918-1944 г.“ в съавторство с проф. Цанко Николов; „Революционна България и революционна Русия“ 1987 г. и др.

МИХАИЛ БАКУНИН – НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ РЕВОЛЮЦИОНЕР НА XIX ВЕК

Брой 7-8 Юли/Август 2002г.


           Михаил Александрович Бакунин е човекът, за който през 60-70-те години на 19-то столетие говори цял свят. И в този диалог около Бакунин ще срещнем както апологетични оценки, така и крайно негативни. Трудно е да се посочи друга фигура в световната история, в революционното движение от 19-ти век, която така силно да е привличала вниманието на писатели и политически дейци от най-различни направления. Кой ли не е опитвал перото си върху тази противоречива личност! За Бакунин най-напред и най-много са писали Маркс и Енгелс, В. И. Ленин го нарича първият в света професионален революционер. На Бакунин са посветени много страници и в съчиненията на такива видни марксисти и революционни демократи като Плеханов, Франц Меринг, Пол Лафарг, Херцен, Чернишевски и др. Личността на Бакунин ще намерим и в литературното наследство на Достоевски и Тургенев, на Александър Блок и Константин Федин.

           Името на Михаил Бакунин, властелинът на духа през 50-те и 60-те години на 19-ти век, днес отново става модно и е обект на много преднамерени фалшификации. Името на този революционер демократ се използва от съвременните марксолози и съветолози за злостна антикомунистическа пропаганда.

           В последните десетилетия се забелязва едно своеобразно преоткриване на Бакунин. И всеки го преоткрива от различни позиции....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови