Завършил е философия в СУ „Св. Кл. Охридски“, д-р на философските науки, професор. Преподавател в СУ и в Пловдивския университет „П. Хилендарски“. Гостуващ професор в престижни чуждестранни университети. Бил е директор на Научноизследователския институт за младежта, ръководител на Центъра за изследване на идеологиите при ФФ на СУ „Св. Кл. Охридски“. От 1994 г. е Управител на Център за маркетингови и социални проучвания. Президент е на Изследователски комитет 34 „Социология на младежта“ към Международната социологическа асоциация, член на Изследователския координационен комитет на МСА, председател на Българската социологическа асоциация (1991-1995 г.; 1997-1999 г.). Името му е свързано с десетки важни изследователски проекти. Автор на множество статии в българския и световен печат, съавтор и съставител на редица издания у нас и в чужбина.

БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА – ПЪТИЩА В НОВИЯ ВЕК

Брой 6 Юни 2002г.

Имаме – в рамките на нашия панел – две опорни точки, за да навлезем в темата. Едната: да осмислим изминатия от левицата път през годините на прехода. Втората: да дефинираме политическия кръстопът, на който се намира българското общество.

1. Българският преход
Събитията през последната година обърнаха вниманието на международната общественост върху необичайното в българския преход. Последният цар, царувал през миналия век, се оказа първият републикански премиер, избран през новия век. Зад политическата екзотика, която прави впечатление и на най-повърхностния наблюдател, изследователят трябва да види съществените особености и парадоксите на българския преход.
В България беше отбелязан най-консенсуалният в Югоизточна Европа старт на прехода; „кръгли маси“ бяха типични само за Централна Европа. И пак в България беше достигнат конфронтационен пик, илюстриран от горящия партиен дом и структуриран от двуполюсния модел. Най-диалогичният политически лидер беше арестуван, престоя половин година в затвора по обвинение, отхвърлено от европейския съд за правата на човека; беше застрелян пред дома си.
По времето на административната система беше осъществен икономически напредък, страната се индустриализира и урбанизира. С прехода към икономическа система страната претърпя тежък икономически срив, тя се деиндустриализира,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови