Завършил е Българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“. Занимава се с литературна история и критика, есеистика и музейно дело. Има издадени книги, учебник по литература (в съавторство с проф. Т. Жечев, проф. Милена Цанева, проф. С. Гьорова (и множество публикации в специализирания и в останалия периодичен печат. Съставител и редактор на книги и сборници. Член е на Съюза на българските писатели. Директор на Националния литературен музей.

ДА СЕ БОРИМ ЗА ЕЗИКА УМНО

Брой 4 Април 2002г.

Много е изкусително да кажеш за езика нещо запомнящо се и ефектно като Вазовото „Език свещен на моите деди“. И да се отървеш от задълбочен анализ на бездната език. Моята фраза, все пак, е – използвай по най-добрия начин езика навсякъде, във всеки род общуване. Това е надежда за утре. Нали в началото бе словото. А ние сме все още далече от началото. Всъщност, един от големите въпроси, който се родее (не по несериозност) с яйцето и пилето, е дали езикът, словото определят останалото или словото е предопределено от другото. Казано по-различно – социалната, икономическата, обществено-психологическата конюнктура ли влияе и извайва езика или състоянието на езика (в това число на мисленето) е първостепенен фактор за съответната конюнктура. Склонни сме да мислим, че конюнктурата предопределя езика, но дали е така?

Точно по такъв начин се задава и следващият въпрос дали развитието на науката и техника в ХХ век е довело до толкова много чуждици в нашия език. Какво да правим с тях? Ще дам няколко примера, с които ще докажа, че връзката развитие-чуждици съвсем не е така директна. От 1957 г. една нова дума стана международна по силата на това, че с нея се обозначаваше една нова реалност. Думата е спутник и е една от малкото думи със световна употребимост от руски произход. Но на български думата стана спътник – точният превод на понятието. Дума, която има...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор