Завършила е СУ „Св. Кл. Охридски“, магистър по филология. Работи като социолог в секция „Глобално и регионално развитие“ в Института по социология – БАН. Участвала е в повече от 20 национални и международни изследователски проекти, в това число в сътрудничество с Програмата на ООН за развитие, ЮНЕСКО, Международния съвет за социални науки, институти в Италия, Австрия, Германия, Полша, Русия и др. Изследователски интереси в областта на социалното развитие и социалната политика.

РИСКОВЕ ПРЕД ПЕНСИОННОТО ОСИГУРЯВАНЕ

Брой 4 Април 2002г.

1. Проблемната ситуация

Развитието на пазарна икономика доведе в повечето източноевропейски страни до спад на брутния вътрешен продукт, до безработица и обедняване. Тези промени са силно предизвикателство пред социалната политика. Изострянето на стари и възникването на нови рискови ситуации засилиха натиска върху мрежите за социална защита. Осигурителната система се оказа неспособна да смекчи чувствително рисковете за индивидите и дори сама започна да поражда и поддържа рискови ситуации. Затова се наложиха спешни и радикални реформи в социалната политика.

Логично е да се търсят ориентири за тези реформи в социалната политика на най-развитите страни. Социалното благосъстояние, като крайна цел на социалната политика, се осигурява в тях от държавата, пазара, семейството и гражданското общество (Аbrahamson, 1994; Evers, 1988; Duffy, 1998; de Neubourg and Weigand, 2000). Тези фактори на социалната защита имат различна относителна тежест в отделните национални традиции. Пазарът дава най-много възможности за индивидуална активност при печеленето на доходи и при съответното задоволяване на настоящи и бъдещи потребности. Но той поражда и най-много рискове за загуба на доход. Затова във всички развити страни основната част от социалната защита се гарантира от държавата с помощта на пазарни механизми, на семейството и на гражданското общество.

В България,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор