Ст. н. с. II ст., д-р по история, завършил Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на възрожденската и българската църковна история. Автор и съставител на 15 монографични книги и документални сборници, както и на повече от 420 научни и научно-популярни студии и статии. Директор на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия; редактор на сп. „Духовна култура“; чете лекции по Българска църковна история в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

РАЗКОЛЪТ В БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА (ПО СЛУЧАЙ 10-ГОДИШНИНАТА МУ)

Брой 4 Април 2002г.

Далновидният български владетел княз Борис приел християнската религия и през 865 г. покръстил своя народ. Пет години по-късно пак той успял да извоюва независима българска църковна йерархия. На извънредното заседание на т. нар. Константинополски събор от 869/870 г., проведено на 4 март 870 г., била учредена Българска архиепископия, зависима от Цариградската вселенска патриаршия. С основание тази дата се приема за рождената дата на Българската православна църква (БПЦ). Оттогава до днес, в продължение на повече от 1130 години, БПЦ е достигала до небивал напредък (Патриаршия при царете Симеон Велики и Иван Асен II, Екзархия от 1870 до 1953 г. и отново Патриаршия до сега) и до дълбок упадък (Охридска архиепископия по време на византийското владичество и в подчинение от Цариградската вселенска патриаршия през периода на турското робство), но никога не е прекратявала съществуването си. Защо и как се появи разколът в БПЦ, това са въпроси на които все още е трудно да се отговори (поради наличието на живи свидетели и недостъпни архиви). Въпреки това ще се опитаме да представим в хронологичен план последният половин век от историята на БПЦ, т. е. преди разкола и самия период на все още продължаващия разкол.

От Екзархия към Патриаршия. След Девети септември 1944 г. комунистите започват явно преследване на християнската религия и нейните институции. Избирането на екзарх...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор