След смъртта на Г. Димитров – 2 юли 1949 г., В. Червенков фактически става първият човек в партията и държавата. През август и септември на същата година В. Коларов отсъства по здравословни причини от управлението, т.е. България вече няма в тия месеци министър-председател и министър на външните работи. Съсредоточил голяма власт, В. Червенков иска консултация със Сталин.
Срещата става на 29 юли 1949 г. От българска страна присъстват Вълко Червенков, Георги Дамянов и Антон Югов. От съветска страна – Сталин, Маленков, Булганин и Вишински, който и стенографира разговора.
Делегацията заминава със специален самолет, изпратен от ЦК на ВКП(б) на 29 юли 1949 г. Още същия ден тя е приета от Сталин в неговия Кремълски кабинет. Заседанието не може да изчерпи многото въпроси, които Червенков задава на Сталин. То продължава и на другия ден, но вече в крайградската вила на Сталин в Кунцево.
Помощта за България Сталин счита за свое интернационално задължение. Неговото влияние в БКП обаче натежа с отрицателната, а не с положителната си страна.

ЗАПИС НА БЕСЕДАТА НА СТАЛИН ...

Брой 4 Април 2002г.

 

ЗАПИС НА БЕСЕДАТА НА СТАЛИН С В. ЧЕРВЕНКОВ, Г. ДАМЯНОВ И А. ЮГОВ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ
Москва, 29 юли 1949 г.
Секретно Присъстват Маленков, Булганин, Вишински.

Др. Сталин пита как вървят работите в България и трудно ли е било пътуването.
 
Червенков отбелязва, че е имало малко клатушкания. Моли да му се разреши да изложи някои въпроси, отнасящи се предимно до партийното и държавно ръководство. Съобщава, че са избрали председател на Министерския съвет и трима заместник-председатели – всичките са членове на Политбюро.

Други промени не сме правили, считайки това за нецелесъобразно и че по-добре сега, след изборите през ноември да се правят промени, ако това са наложи. Иска съвет правилно ли е това или сега да се направят необходимите промени. Едновременно съобщава, че за заместник-председатели на Министерския съвет са назначени Червенков, Югов и Терпешев. Назначаването на трима заместник-председатели се обяснява главно с това, че твърде много е нараснал обема на работа в Министерския съвет след разболяването на Коларов, който в близките два месеца няма да може да работи и въобще да работи в пълен обем, тъй че е нужно да му се помага твърде много. Добавя, че Коларов счита, че каквито промени се налага да се правят, това да стане след изборите. Коларов счита, че ще...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор