Антонина Стоянова е бесарабска българка, родена в Украйна през 1977 г. Завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. През 1992-1994 г. е била кореспондентка на в. „Арцизские вести“ и „Роден край“. Автор на филма „Освобождението 1877-1878 г.“. Има публикации в българските вестници „Русия днес“ и „Труд“.

ПОЛИТИКО-ЕМОЦИОНАЛНИЯТ ФОН В РУСКО-АМЕРИКАНСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ ПРЕДИ МАЙСКАТА СРЕЩА НА ВЪРХА

Брой 4 Април 2002г.


Американската трагедия на 11 септември м.г. и съвместните руско-американски действия в антитерористичната коалиция предизвикаха вълна от еуфорични очаквания сред политическите кръгове в Русия.

Уместно е да припомним, че Владимир Путин пръв от държавните лидери изрази не само съчувствие, но и готовност за подкрепа към американския си колега. Последва повече от реална подкрепа за борбата с международния тероризъм. Висшите чиновници в администрацията на САЩ неведнъж подчертават, че приносът на Русия в антитерористичната операция е по-съществен от действията на блока НАТО. Става дума не само за тясно взаимодействие между руските и американските специални служби. Русия предостави въздушното си пространство за американските самолети. Не се възпротиви на възможността САЩ да използват средноазиатските летища в държавите на ОНД. Освен сериозната военно-техническа помощ, която предостави на Североатлантическия алианс, Русия се отказа от военните си бази в Куба и Виетнам. Тя съзнателно отстъпи от позициите си, надявайки се, че думите на администрацията на САЩ за стратегическо партньорство ще придобият реални форми. Очакванията на руските политици за честна, разумна и предвидима политика от страна на САЩ и Запада обаче се оказаха напразни. Не че надеждите си били погрешни. Просто те произлизат от исконния руски стремеж за справедливост,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови