Максим Мизов е доцент, д-р, завършил философия с профил социология в СУ „Св. Кл. Охридски“. Работи в областта на етиката, политологията, етнологията и религиологията. Автор и съавтор на 8 монографии и книги, както и на повече от 120 научнотеоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания.

БЪЛГАРКАТА – НЕВЕДОМИТЕ ДРУМИЩА НА ЖИТЕЙСКАТА Й ОРИС

Брой 3 Март 2002г.

Всеки исторически катаклизъм по своему извежда в забележима позиция и женския проблем – проблемът за мястото, ролята и предназначението на Жената в обществото и историята. В смутните времена на изгрева на Модерността на жената се възлагат отговорни и прогресивни исторически задачи и мисии. Много далеч от времето на възбудената женска еманципация Ог. Конт свързва прогреса и бъдещето на Човека и хуманизираното Общество преди всичко с две фигури – тези на Инженера и на Жената1 . Бащата на позитивизма и модерната социология съзира тъкмо в жената истинския двигател и гарант за възраждане на човешкото – естествено чрез социално-пространственото и дейностното разкрепостяване на вкаменено-омагьосаната от историята женска съдба в коптора на битовостта.

Векове по-късно зората на глобалното общество отново възкресява така експлозивно съдбовния проблем за ролята, статуса и мисията на Жената в Постмодерния свят. И отново няма единодушие в желаните и дължимите визии за женската орис. За един от най-изтъкнатите френски мислители и общественици на обединяваща се Европа Жак Атали идният век, независимо от ужасните премеждия, на които ще е люлка и свидетел, ще е пространство на триумфа на нов тип матриархат, възвестяващ победоносния исторически марш на Новото Братство след дискредитацията и капитулацията на всички идеологически и социално-управленски...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор