Трендафил Митев е доктор на историческите науки. От 1992 до 1999 г. е главен редактор на сп. „Военноисторически сборник“. От 1999 г. преподава политология в УНСС – София. Автор на 12 монографии („Македонобългарският Централен комитет в САЩ“, „Българската емиграция в Америка и борбите за освобождението на Македония“, „Широкият социализъм“, „Основи на политическата наука“, „Американският юнионизъм и българските еселписти в САЩ (Идеология и политическа практика)“ и др.), 80 научноизследователски студии и статии и над 250 популярни публикации. През 1988 г. спечелва стипендия на американската фондация „Фулбрайт“ и специализира в Станфордския университет в Калифорния. През 1990, 1995 и 2001 г. работи по различни научни проекти в САЩ.

БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ ПРЕЗ 21 ВЕК - II

Брой 2 Февруари 2002г.

II. Центърът*

Ако проследи по-внимателно съдбата на центъра в българската демократична политическа система, наблюдателят ще се сблъска със серия „уникати“, които не се срещат така видимо в съвременния свят. Прецизността изисква да уточним, че първият от тях се появява в самото начало на ХХ век.
По време на „засечката“ в демократичния политически процес в България около 1900 година, когато започва налагането на „личния режим“ на княз Фердинанд, държавата има преобладаващо аграрен социален облик. 80% от населението Ј живее в селата и се занимава със земеделие. В социалната структура на селото доминира средният собственик, владеещ между 30 и 100 декара земя.По това време десницата в България се представлява от либералните партии, а левицата от партиите на тесните и широките социалисти. Либералните партии обаче взаимно се обезсилват в изтощителната борба за власт, а компрометиращите методи на първоначалното натрупване на капитала девалвират доста от престижа на десния политически елит. В резултат селската маса се отдръпва от него. През декември 1899 г. е основана самостоятелна селска организация – БЗНС, която от 1901 г. се превръща в политическа партия. Така за пръв път именно кризата на българската демократична политическа система и отслабването на десницата от началото на ХХ век раждат ярък, самобитен политически център...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови