Антонина Стоянова е родена в Украйна през 1977 г. Завършила журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски“. През 1992-1994 г. е била кореспондент на в. „Арцизские вести" и „Роден край“. Автор е на филма „Освобождението 1877-1878 г.“.

САЩ И РУСИЯ – НОВ ЕТАП В РАЗВИТИЕТО НА ОТНОШЕНИЯТА

Брой 2 Февруари 2002г.

След трагичните септемврийски събития в САЩ светът коренно се промени. Вчерашните съперници и „врагове“ взаимно си протегнаха ръка.

На 11 септември м.г. в пъкъла на „големия взрив“ се роди новата външна политика на Русия. Владимир Путин пръв от световните лидери по телефона изрази съболезнования на Джордж Буш и целия американски народ по повод терористичното нападение над САЩ. По-късно той ясно подкрепи Съединените щати като заяви: „САЩ имат пълното право на възмездие, а за неизбежните жертви от това ще са виновни не САЩ, а терористите“1 . Избухналият пожар в Ню Йорк не изгори Запада, а обратното – спои Русия със Запада, пораждайки нова политическа конфигурация.

Путин, отговаряйки на предизвикателствата на времето, определи мястото на Русия без излишни декларации, а чрез реално действие. Някои от аналитиците определят постъпката му като историческа: той решително както никой друг от неговите предшественици обърна посоката на движението на Русия към Запада.

В началото на годината се забеляза активност в руско-американския преговорен процес, най-вече в областта на съкращенията на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ). На 14 януари т.г. делегация от военни руски експерти посети Вашингтон за консултации с представители на Пентагона2 . По думите на генерал-полковник Юрий Балуевский, първи заместник-началник...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови