Уалдън Бело е д-р на социологическите науки в Университета “Принстън”. Професор в различни университети във Филипините и чужбина. През 1970 г., като изгнанник в САЩ, е един от организаторите на борбата против Маркос и един от първите посочили връзките между стратегиите за развитие на Световната банка и диктатурата на Маркос в книгата си “Заплахата от развитието”. През 80-те години на миналия век, в периода на еуфорията от “азиатското икономическо чудо”, Бело си позволи да постави под съмнение т.нар. разцвет на региона в “Драконите в отчаяние: Азиатските икономики-чудо в криза”. Днес той се е заел със “спектъра на капитализма”, както сам го нарича. В Сиатъл Бело oбвини МВФ, че налага “хазартни икономики” в бедните страни.

КОГАТО ДАВОС СЕ СРЕЩНА С ПОРТО АЛЕГРЕ

Брой 1 Януари 2002г.

(Един спомен)
“Хемингуей беше казал: “Богатите са различни от вас и мен.” Как може човек да очаква от участниците в Давос да разберат кризата в живота на хора като нас тук, в Порто Алегре, до която доведе глобализацията?”

Това щяха да бъдат встъпителните ми думи. Когато отидох в университетското студио за презокеански дебати с Джордж Сорос, финансиста, и с други представители на световния елит, събрани в Давос, Швейцария, ме очакваше видимо разтревоженият Флориан Рошат от швейцарската делегация. Швейцарците са известни с това, че са спокойни, но Флориан беше наистина притеснен. “Арестуват протестиращи в Давос и на други места в Швейцария – ми каза той. –Убиват демокрацията в страната ни. Нашите приятели ви молят да подкрепите призива им да се закрие Световният икономически форум.”

Тази молба пропъди всякакво желание да бъда “приятен” в предстоящото предаване, обявено от продуцентите като “Диалог между Давос и Порто Алегре”. Целта на четирите сателитни канала, заедно с независимата компания “Артикъл Z”, която сега има всички изгледи да загуби 100 000 щатски долара от четвъртмилионния проект, беше да се види дали има нещо общо между ежегодната елитна среща в Давос и новооткрития Световен социален форум в южния бразилски град. Милиони хора по света очакваха предаването.
Тъй като предишната година...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови