Юрист, специалист по конституционно право и политическа социология. Публикувал е над сто и петдесет статии по правни и политически въпроси и книгата “Ново единодействие” (1998 г.), посветена на сътрудничеството между левите партии.

КОНСТИТУЦИОННАТА РЕВИЗИЯ - ПОГЛЕД ОТЛЯВО

Брой 10 Октомври 2002г.

БСП се ангажира с преценката, че “39-ото Народно събрание няма мандат за ремонт на Конституцията, защото не разполага с необходимото доверие от обществото” и че “този парламент няма и потенциала да извършва конституционни промени”. Тези две принципни, напълно справедливи и политически обосновани възражения, обаче, не могат да блокират нито обществения дебат за евентуална конституционна ревизия, нито парламентарните инициативи за промяна на Конституцията. Поначало, според глава 9 от Конституцията Народното събрание е оправомощено да изменя всички конституционни норми, с изключение на онeзи, които могат да се изменят само от Велико Народно събрание.

39-то Народно събрание, както и предните три, може да измени Конституцията, както намери за целесъобразно, стига само да бъде осигурено изискуемото мнозинство от 180 гласа, респективно при повторно разглеждане на проекто-промените 160. В 36-то и в 37-то Народни събрания бяха внасяни законопроекти за изменение на Конституцията и един от тях през лятото на 1994 г. стигна до второ четене.

Особеност на двата анонсирани проекта за конституционна ревизия е, че не се опират на анализ на фактически развилите се правнополитически и социално-правни конфликти, които предопределят едни или други изменения в конституционния текст, а се търси някаква априорност в подбора на измененията която...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови