Завършва руска филология в Шуменския университет “Константин Преславски”. Автор на книги с поезия, белетристика, публицистика. Публикувал е стотици статии в централния и местния печат. Носител на много национални и регионални литературни награди. Член на Съюза на българските писатели и на неговия Управителен съвет. В момента е директор на университетското издателство във ВСУ “Черноризец Храбър”.

РЕКВИЕМ ЗА МАЙТАПА НА БЪЛГАРИЯ

Брой 12 Декември 2002г.

Щур майтап е щастливо да се родиш, нещастно да живееш, а накрая уморено да гушнеш карамфилите в България. Див майтап е не само да дишаш, да работиш, да си изтъркулиш годинките и накрая да умреш в същата тази майтапчийска България, непогален от нито една свястно изживяна секунда. Невероятен майтап е преди всичко, усетил в себе си канската сила на идещата отколе и отдалече, водопадно стоварваща се в жилите ти дива българска кръв, да се изтъпаниш като аз съм българче пред коледната елха, да усучеш ревера на сакенцето като накарано от баба си дете да каже едно стихче пред наджипканата в купето на влака разнородна гмеж и с трепет в гласеца да заявиш на света аз съм тоя, ей ме на. Защото, докато изричаш сакралната Вазова фраза, напъхана от Патриарха на българската литература в устата на Васил Левски, все ще се намери някой сънародник, който ехидно, с умопомрачителното чувство за превъзходство да ти навири средния си пръст. Който плюс всичко друго е с неизрязан или с изрязан, но не изящно, нокът.

Между острия като нож първороден вик на българина, който няма никаква вина, че не може още с появата си на света да си избере друга Родина, и окончателното му вмирисване на пръст, шперплат, теменужки и чамови стружки нашенецът или смъква вратовръзката, разпасва пояса, разгърдва кошулята, пие едно тежко, тежко, вино дайте, разхлабва колана и винаги си прави побъркващ...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови