Завършва Военнополитическа академия и задочно журналистика. Доктор по история. Полковник от запаса. Сътрудничи в левия печат. Автор в многотомната история на България и на монографиите “Фаталната илюзия” (Военнополитическите противоречия между България и Централните сили в Първата световна война) и “Саможертва за свобода и независимост”. Интересите му са в областта на военната и на революционната история. Бил е отговорен редактор на сп. “Военноисторически сборник”.

БАЛКАНСКАТА ВОЙНА - АНТИЧНАТА ЛЕГЕНДА И ОРИСИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ

Брой 12 Декември 2002г.

Балканската война от 1912-1913 г. заема голямо място в нашата и световната военна история. Тя бе резултат на непримиримите социално-икономически и национални противоречия на Балканите. Войната разреши едни проблеми и заплете други, с които създаде предпоставки за кървави конфликти между балканските страни.

На Балканския полуостров бяха налице три групи противоречия: а/ между буржоазните балкански държави и Турция; б/ между двата блока - Съглашението и Централните сили; в/ антагонистически социални и национални противоречия в самата турска империя.
Кои бяха причините за разпалването на Балканската война? Икономиката на България, Сърбия, Гърция и донякъде на Черна гора се развиваше доста успешно. Това предполагаше разширяване на вътрешния пазар, което беше възможно само за сметка на европейските владения на Турция, населени с българи, албанци, гърци, сърби и други националности. Следователно те трябваше да се отвоюват от Османската империя. За това беше належащо създаването на Балкански съюз, който чрез война да реши наболелите въпроси на Балканите.

Създаването на Балкански съюз срещна големи трудности. Съглашението беше за обединението на балканските страни, за да бъдат бариера срещу германския натиск на Балканите и в Азия, Австро-Унгария пък се стремеше към Вардарската долина и Солунското пристанище. Ето защо тези противоречия...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор