Критик, преводач, публицист. Завършил е българска и италианска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”. Превежда от румънски, италиански, френски езици. Публикувал поезия на Никита Станеску, Лучиан Блага, Мирча Динеску, Григоре Виеру и проза от Мирча Елиаде, Захария Станку, Ана Бландиана. Носител на награди на Министерството на културата на Румъния, Съюза на писателите на Румъния, Румънската академия, Съюза на преводачите в България и др. Автор на двутомна “Нова книга за операта” (2002 г.)

КАК АЙНЩАЙН ВИДЯ СВЕТА

Брой 12 Декември 2002г.

Този дребен и ексцентричен евреин, който се разтоварваше с цигулката си, е може би най-популярният от гениите на нашето време. Нацистите, расистите и антисемитите усърдно разпространяваха клеветата, че не Айнщайн, а някой друг, разбира се, чистокръвен ариец, бил открил Теорията за относителността. Същата, която предизвика революция не само във физиката и в методиката на изследването на природата, но и в мисленето ни. В тази знаменита теория Айнщайн твърди, че физичните закони не се изменят, когато наблюдаваните системи се намират във взаимно зависимо движение една спрямо друга. Всъщност концепцията на Айнщайн за относителността на движението ни доказва, че Пространството и Времето не са абсолютни величини, а се влияят от взаимоотношението и масата. И всичко това той изрази с простата и гениална формула Е=m.c 2.

През 1922 скромният служител от патентното бюро в Берн стана само за един ден световна знаменитост. Получи Нобел, но не заради главното си откритие, а за студията за фотоелектрическия ефект, а тя постави теоретичните основи за изобретяването на телевизията. Но както винаги, недоволен от себе си, ученият започна да търси математическите изводи за решаването на фундаментален проект, свързан с Общата теория за полето. И не можа да се разбере с другите големи физици от епохата /с Нилс Бор дори влезе в конфликт!/, и продължава - до последния си...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор