Станко Нацев е роден на 20 ноември 1943 г. в София. Завършил е българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Работи като журналист. Има издадени седем книги. Неговият сборник с разкази “Пасажери за рая” бе отличен от Съюза на българските писатели с наградата за белетристика за 1999 г. Стихосбирката “Огледало за двама” получи втора награда, медал и диплом от Северноамериканската международна поетическа асоциация за 2000 г., а “Секунди” - наградата “Изборът на редакторите” на Международната библиотека за поезия - САЩ, 2001 г.

ДЯДО МРАЗ И ДЖУДЖИ

Брой 12 Декември 2002г.

Много туристи се отказват да катерят върха ,щом влезнат в ресторант “Синия воподад” да изпият бира през лятото или горещо вино през зимата. Посреща ги усмихнатата сервитьорка Снежанка Миленкова и им подава книжна салфетка, сгъната във формата на еделвайс. Върху всяко едно от хартиените листчета е изписано името на гозбата, която моментално може да се приготви в голямото огнище - омлет с горски билки, подлучена сланина, кървавица с див копър и др. От напрегнатата работа коминът на огнището често се задръства със сажди и готвачът го отпушва, като хвърля в жарта износени маратонки, и скъсани туристически обувки и парчета от автомобилни гуми.

Изскачащият през комина огън свисти подобно бенгалски огън и създава опасност чрез някоя искра да запали планината. Пожарникарите два пъти предупреждаваха готвача да не чисти комина с гумени предмети, той обаче се изхитри и започна да изсипва върху въглените нафталин. Огнеборците се вбесиха и решиха да запечатат вратата на “Синия водопад”.

До тази крайна мярка не се стигна, защото Снежанка Миленкова ги омилостиви с обяд - сърнешко месо на връв. Когато за трети път им наливаше чашите с вино, ги попита по какъв начин може безопасно да се чисти коминът. Те отвърнаха, че в края на улицата, където се намирал гаражът на пожарната им команда, живеело някакво джудже. Всички в квартала го наричали...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор