Родена през 1959 г. Висше образование - българска филология във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. От 1992 г. - “Доктор по политология”. От 1996 г. е главен асистент в катедра “Политология” към УНСС. Член е на Българската асоциация за политически науки и Европейската асоциация за изследване на юношите. Сфера на научен интерес: политика и гражданска култура, гражданско образование, гражданско общество, групи за натиск, лобизма. Има над 20 научни публикации и е автор на монографското изследване “Гражданска култура на средношколците в България”(резултати от социологическо изследване), С 1997 г.

ЗА ПЕСИМИЗМА НА БЪЛГАРИНА В НАЧАЛОТО НА XXI ВЕК

Брой 7-8 Юли/Август 2003г.

В съвременното българско публично пространство все по-често и настойчиво се задават тревожни въпроси от типа: “Ще излезе ли България от кризата?”, “Докога ще продължи преходът?” и др., на които трудно се намира смислен отговор и малцина се опитват да го предлагат. Защото хората се умориха да вярват на празни обещания. Все по-осезателно се чувства социалната умора от дългия и тежък преход, макар че известни български социолози обявиха “края на прехода” у нас. В процеса на ежедневно общуване често звучат разсъждения в дух на песимизъм от типа: “Нищо добро не очаква вече България”, “Все по-лошо ще става”, “И влизането в Европейския съюз няма да ни помогне” и т.н.
През последните години голяма част от представителите на социалните науки (политолози, социолози, икономисти и др.) сякаш се обединиха около общата теза за кризата, в която е изпаднала страната ни, очертавайки нейни отделни измерения. А те най-общо звучат така: икономиката е в криза, културата е в криза, държавата е в криза. Българската държава не е в състояние да гарантира основни човешки права. Формиращото се гражданско общество не е жизнеспособно. Налице е масов песимизъм. Голямата част от хората в България не са оптимисти за своето бъдеще - както в личен план, така и в обществен - те все повече губят вяра дори в демократичната перспектива на страната. Демократичните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови