ОБЕКТИВЕН И БЕЗПРИСТРАСТЕН АНАЛИЗ НА СЪБИТИЯТА

Брой 7-8 Юли/Август 2003г.

Новата книга на успешния тандем Искра Баева - Евгения Калинова е поредният успех и за двете авторки, и за преподаването на историческата наука. Макар под формата на курс лекции, в “Следвоенното десетилетие на българската външна политика” са обобщени изследователските търсения на Искра Баева и Евгения Калинова в областта на външната политика на България на фона на конструирането на биполярния свят след Втората световна война.

Книгата разкрива трудните първи стъпки на следвоенната българска външна политика, когато на България й предстои да излезе от положението на съюзник на фашистка Германия, да подпише мирния договор и да намери своето място на Балканите, сред страните от формиращия се Източен блок и да регулира отношенията с Атлантическия блок.

Външната политика в това първо следвоенно десетилетие е белязана най-малко от три много важни обстоятелства. Българската дипломация трябва да се съобразява с факта, че представлява победена страна, която е предадена в съветската зона на интереси и следователно е с твърде ограничени възможности за действие и е крайно зависима от голямата политика на Москва. Защото горещата война е заменена със “студена”, а на война - като на война: формират се съюзнически коалиции, определя се обща стратегия и линия на поведение, най-трудно е по фланговете, където противопоставянето е най-безкомпромисно....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови