АТТАС е международно движение за демократичен контрол върху финансовите пазари и техните институции. Съкращението идва от френското “Association pour unе taxation des transactions financieres pour l’aide aux citоyens” и означава “Асоциация за облагане на финансовите трансакции в полза на гражданите”.
Днес АТТАС съществува в повече от двадесет страни, където неговите организации са изцяло изградени в съответствие с местните особености на социалните движения и на обществото.
Според АТТАС Г-8 е нелегитимна структура, която налага волята си на света, изразявайки интересите на свръхбогатите.
Н. В.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА Г-СВЯТ (АТТАС)

Брой 7-8 Юли/Август 2003г.

Ние се обръщаме към народите на света, за да посочим последиците от политиките, учредени и наложени от едно ръководство на правителствата, които претендират да управляват планетата. Тези политики имат ужасяващи последици за всички народи. Ние искаме да подчертаем отговорността на ръководителите на тези страни в сегашното състояние на нещата. Ние искаме да потвърдим, че алтернативни политики могат да се прилагат незабавно, че един друг свят - по-справедлив е възможен. Ние искаме да потвърдим, че това ръководство е нелегитимно, че шефовете на правителствата на осем най-богати и най-силни страни, събрани в Г-8, нямат никакъв мандат да управляват света; ние изискваме разпускането на Г-8.

I. - Ние не искаме повече един неправедлив свят.
- Ние не искаме повече един свят, където елементарните права на общността на жителите на планетата (прехрана, образование, здраве, култура, енергия, информация, достъп до водата, до жилищата, до една подходяща работа, към пенсия и др.) не се зачитат.

- Ние не искаме повече един свят, основан върху нарастващи неравенства между гражданите на една и съща страна и между страните.

- Ние не искаме повече един свят на дискриминации спрямо жените, местното население, емигрантите, младите, синдикатите, инвалидите или на всякакви други групи.

- Ние не искаме повече един свят, който жертва бъдещите поколения...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор