НОВИ БУНТОВЕ СРЕЩУ СИСТЕМАТА

Брой 7-8 Юли/Август 2003г.

След сто и двадесет години на социалистически и националистически бунтове представлява ли Световният социален форум качествено ново групиране на силите и стратегиите за промяна?

През 70-те години на миналия век аз въведох термина “движение срещу системата”, за да разполагаме с формулировка, която ще обединява това, което исторически и аналитично е представлявало две отделни и в много случаи съперничещи си обществени движения - едните наричани “социални” и другите - “национални”. Социалните движения се схващаха като социалистически партии и профсъюзи. Те се стремяха да продължат класовата борба във всяка страна срещу буржоазията или работодателите. Националните движения бяха тези, които се бореха за създаването на национална държава, или чрез обединяване на отделни политически единици, смятани за части от една и съща нация - както например в Италия - или чрез отделяне от държави, смятани от въпросната националност за империалистически и подтиснически - например колониите в Азия и Африка.

И двата вида движения се очертават като важни, бюрократични структури през втората половина на 19 век и с времето стават все по-силни. И двата вида проявяват тенденция да насочват приоритетите си към всякакви други политически цели - и особено към такива, които са на техния национален или социален съперник. Това често е ставало...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови