Доцент, д-р по право. Преподавател в Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Работи в областта на теорията на правото, теорията на държавата и политологията. Автор е на монографията “Държавната власт” (2001 г.), както и на редица студии и статии. Член е на ръководството на Българската асоциация по философия на правото и социална философия. Във ВНС е секретар на комисията за изработване на проекта за нова конституция. В момента е народен представител в 39-то Народно събрание, зам.-председател на комисията по правни въпроси.

КОНСТИТУЦИОННАТА ДЕМОКРАЦИЯ И КРИЗАТА НА НАЦИОНАЛНАТА ДЪРЖАВА

Брой 10 Октомври 2003

Смятам, че заглавието на нашата конференция може да се изрази по-откровено и по-остро, а именно - конституционната демокрация и кризата на националната държава. В този смисъл моите думи няма да са юбилейни, въпреки голямото уважение към усилията на всички, които участваха в изработването и приемането на Конституцията, и важната роля на Конституцията в годините на българския преход.

Основната причина за кризата на националната държава, не само на българската, са процесите на глобализация, които протичат през последните десетилетия. Факт е, че икономиката, финансите и информацията все повече се развиват глобално, независимо от държавните граници, а до голяма степен независимо и от държавното регулиране. За разлика от тях социалното осигуряване и политиката в прекия смисъл на думата, все още остават предимно национални - и като очакване към действията на държавните институции, и като политическа отговорност.

Като се вземат предвид процесите на глобализация, включително увеличаващата се взаимна зависимост, няма защо да се изненадваме, че отново и все по-често интернационализацията на тези процеси налага обединяване на усилията на участниците в тях. Вследствие на това се появяват нови движения, каквото е алтернативният глобализъм. Те засега са повече заявка за обществена промяна, отколкото отговор на предизвикалите ги проблеми,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови