Професор, доктор на икономическите науки. Работи в областта на икономическата теория и теория на управлението. Автор на повече от 150 научни публикации и десет книги, по-важни от които са: „Производството - взаимодействие на вещни, трудови и икономически отношения“ (1965 г.), „Кибернетика и икономика“ (1968 г. и второ издание -1971 г., преведена на руски и румънски), „Теория на социалното управление“, част първа (1973 г.) и част втора (1976 г.), „Икономическият подход“ (1983 г.), „Дългите вълни на Кондратиев“ (1985 г.), „Предизвикателствата пред икономическата теория на новата цивилизация“ (1997 г.). Основател и дългогодишен директор на Института за социално управление. Член на Академичния съвет на Националната олимпийска академия.

ПРОБЛЕМЪТ “СТОЙНОСТ”

Брой 12 Декември 2003г.

Няма по-стойностен термин в икономическата наука и във всички икономически теории от термина стойност даже и в случаите, когато се изпуска, не се споменава или се замества с друг термин. Със стойността се слага началото на икономическата наука. Великата заслуга на Адам Смит - бащата на политическата икономия - не е в това, че видя труда като основа на размяната и източник на богатството, по-важното е, че въведе понятието стойност. Както той отбелязва, извинявайки се на читателя, че ще бъде малко скучен, но трябва да обясни, защото “съвсем не е толкова просто и очевидно”, защото “...макар и трудът да е действителното мерило на разменната стойност на всички стоки, стойността им обикновено се оценява не чрез труда”. По този начин той премина голямата граница между очевидното и простото, онова, което е на повърхността, към науката, към онова, което е съдържанието на икономическите процеси, към стойността.

Стойността се превърна в изходната теоретична методологична позиция, без която не може да се пристъпи към действителен задълбочен анализ на икономическите процеси. Без стойността няма обяснение на проблемите, свързани с цените, тяхното движение, същност, тяхното определение, с парите, тяхното възникване, същност и функции, капитала като стойност, която носи принадена стойност, (П-С-П‘), проблемите с богатството, собствеността и нейните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови