Критик, преводач, публицист. Превежда от румънски, италиански, френски. Публикувал поезия на Никита Станеску, Лучиан Блага, Мирча Динеску, Григоре Виеру и проза от Мирча Елиаде, Захария Станку, Ана Бландиана. Носител на награди на Министерството на културата на Румъния, Съюза на писателите на Румъния, Румънската академия, Съюза на преводачите в България и др. Автор на двутомна “Нова книга за операта” (2002 г.)

ГРУБОСТТА, БЕЗ КОЯТО (НЕ)МОЖЕМ....

Брой 5-6 Май-Юни 2004г.
Десети ноември отприщи талазите на грубостта. За да стане тя неразривна част от ежедневието ни. Ние просто свикнахме с нея. Дотолкова, че вече не ни прави впечатление. За култура на поведението, за етикет, за елементарна учтивост можем само да мечтаем. С грубостта и откритата агресия се сблъскваме почти навсякъде: на улицата, в трамвая, в магазина, на работното място, в болницата и за още по-голямо съжаление вече и в ... училище!

Не бих искал да сравнявам десетоноемврийска България с днешната. Тогава също имаше грубост и сравнително ниска култура на поведение (особено груби и безпардонни бяха органите на реда, всъщност у нас те винаги са били такива, “стражари”!), но това, което е сега, лично мен ме кара да се срамувам дълбоко, че съм българин и европеец. Нямам предвид само грубостта и ужасното безкултурие по футболните мачове, по пазарите или по заведенията, преливащи от диско или чалга. Влезте в трамвай или в автобус и веднага ще видите, че има млади хора, предимно ученици от горния курс, а също и по-големи деца, те непременно ще са седнали, а пред тях възрастни, бременни жени и майки и дори инвалиди ще стоят прави. Опитайте се да им направите забележка или просто да ги помолите да станат, при това с учтив тон. Ще ви отвърнат, ако не с ругатня, най-малко с груб, обиден отказ: “Платил съм си билета, чичо!” - ми се сопва двуметров остриган до голо ученик от спортното...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор