Георги Готев е роден на 7 май 1958 г. в Благоевград. Завършил е испанска и португалска филология в Букурещ и дипломатическата акедемия в Мадрид. От 1980 до 1998 г. работи във Външно министерство. След това преминава във в. “Сега”. Отразява темите за евроинтеграцията, НАТО, отношенията Изток-Запад. По време на Косовската криза и на въздушните удари срещу Югославия предаваше от Белград и от Брюксел. Носител на Голямата журналистическа награда ““Робер Шуман” за 2000 г.

ДОГОВОРЕНОТО С ЕС ЗАПОЧВА ДА ИЗЛИЗА НА СВЕТЛО

Брой 7-8 Юли-Август 2004г.
Абсолютна истина е, че докато траеха, преговорите бяха обгърнати с пълна секретност. След приключването им, нямаше как, правителството започна да изважда на светло това-онова. За да си отговорим на въпроса дали България успешно е договорила членството си в ЕС, ще вземем за отправна точка това, което сме постигнали ние на фона на договореното от 10-те страни, които станаха членки на Евросъюза на 1 май. И тъй като целият обем мерки е невъзможно да бъде обхванат (това са хиляди страници), ще се съсредоточим в областта на издействаните преходни периоди и дерогации (изключения от определени европейски политики). Защо? Всъщност преговорите с ЕС не са истински преговори, това е договаряне на някои отлагания, най-често временни, от прилагане на задължения.

Другата отправна точка, която ще имаме, е сравнението на исканията на България в момента на отварянето и представянето на преговорните позиции с окончателния резултат. В материалите, предоставени от правителството по преговорите, са включени първоначалните позиции, но липсва окончателно договореното. Като заместител ни служи обзорният материал на Европейската комисия “Гид на преговорите”, а също “Доклад за резултатите от преговорите” на 10-те. И двата текста могат да бъде прочетени в Интернет.

Със сигурност можем да кажем, че България започна преговорите, без да има готовност за това. Междувременно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови