Българското правителство полека и неусетно тръгна да приватизира и ядрената ни енергетика. По силата на каква икономическа логика или по силата на кои европейски изисквания? Управляващите мълчат. Депутатите гадаят, а на стотиците организации на гражданското общество им е все тая.
Убедени, че присъединяването към Европейския съюз означава (освен нови закони и нова икономика) нова чувствителност към поведението на властимащите, предлагаме на читателите си щрихи от борбата за запазването на публичния характер на енергетиката във Франция.
Сп. “Ново време”

РЕФОРМАТА НА ФРЕНСКИЯ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР - ИЗПИТАНИЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ УСЛУГИ В ЕВРОПА

Брой 7-8 Юли-Август 2004г.
На 29 юни 2004 г. Националното събрание на Франция прие предложението на Министъра на икономиката и финансите Никола Саркози за промяна на статута на двата колоса във френския енергиен сектор EDF (Националната електрическа компания) и GDF (Националната газова компания). След 58 години вярна служба публичните предприятия с особен икономически статут отстъпват място на обикновени акционерни дружества. Решението предвижда капиталът на EDF да бъде отворен за борсови сделки, като държавата запази 70% от акциите, 15% да бъдат предложени на работещите в компанията, а други 15% да бъдат пуснати на борсата.

Въпреки петдесетте часа дебати и направените повече от 2000 предложения за изменения и допълнения на решението, французите като че ли не бяха убедени защо трябва да се променя една форма на икономическа организация, доказала своята ефективност при електрификацията на Франция и изграждането на най-големия атомен енергиен сектор в целия свят.

Въпросът с промяната на статута на EDF предизвика не само остър политически дебат между представителите на управляващата десница и опозицията в лицето на Френската социалистическа партия. Повече от два месеца Франция беше арена на синдикални протести, стачки и различни граждански инициативи. Съпротивата срещу либерализацията на френския енергиен сектор беше впечатляваща.

Малко предистория

Въпросът...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови