Гор Видал ( 1925), американски писател, драматург, сценарист, романист. Един от живите класици на съвременната американска литература. Наричан е “злият мъж” на американския роман. Сред по-известните му романи са историческите “Julianus”, “Washington D.C”, “Lincoln”, “Empire”. Последният му роман излезе от печат миналата година – “The golden age”. Изключително популярен в Съединените щати с острия си хаплив език срещу политиците и с постоянните си призиви за съкращаване на американския военен бюджет. Краен песимист по отношение на света: “Вторият закон на термодинамиката е абсолютно в сила. И този закон е, че всичко се разрушава, всичко отива надолу, включително човечеството. В края ние всички ще преживеем ентропия, което е загуба на енергия. Това е нашата съдба, това е съдбата на всички живи същества. Междувременно докато сме тука, ние можем да направим известни споразумения. Първото, което мога да предложа, е Съединените щати да излязат от имперския бизнес и да съкратят своя военен бюджет. Съкратете този бюджет и ние ще имаме пари за училищата, националното здраве и светът ще бъде по-сигурен.”
На следващите страници “Ново време” предлага интересни, полезни и актуални цитати от книгата на Гор Видал “Dreaming war” (“Мечтаната война”), излязла от печат в края на 2002 г.

МЕЧТАНАТА ВОЙНА

Брой 7-8 Юли-Август 2004г.
***
Съдия Джон Пол Стивънс за президентските избори през 2000-ната година, в които щатският Върховен съд обяви Джордж Буш за победител, независимо че Ал Гор получи повече гласове: “Едно нещо е сигурно. Независимо, че никога няма да узнаем с пълна сигурност личността на победителя на тазгодишните президентски избори, личността на загубилия е кристално ясна. Това е националната убеденост,че съдията е неделим пазитeл на закона.”

***
През 2001 година Пентагонът получи 51 процента от общия бюджет.

***
Военните - Чейни, Пауъл и т.н. - ще поръчват музиката и цялата нация ще е в постоянна бойна готовност, защото Джеймс Бейкър вече ни предупреди, че Тероризмът е на поход навсякъде. Никога не можем да бъдем прекалено бдителни. Добре дошли в Разделения свят.

***
... изглежда е прекалено ясно на редица граждански демократи, че 11 септември се разплати не само за нашия крехък Закон за правата, но още и за завидната ни някога републиканска система на управление, която пое смъртен повей предишната година, когато Върховният съд изтанцува един танц в пет четвърти и замени вече избрания президент с бензиново-газовата хунта на Чейни - Буш.

***
От доста години не е тайна, че корпоративна Америка открито и щедро плаща за нашите президентски избори (изборите на Буш и Гор им струваха 3 милиона долара), те още притежават медиите, които биват добре...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор