НОВИТЕ СЪСЕДИ НА ЕВРОПА. СТРАТЕГИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ВЪНШНА ПОЛИТИКА СЛЕД РАЗШИРЯВАНЕТО

Брой 7-8 Юли-Август 2004г.
Декларация на Партията на европейските социалисти от 18 май 2004 г.

I. Резюме
Дългосрочната цел за превръщането на Европа в стабилна и демократична е по-важна от установяването на стриктни разписания за по-нататъшното разширяване на Европейския съюз. Освен разширяването остават и други пътища за представяне на европейските ценности отвъд границите на ЕС. И двата процеса ще спомогнат да бъдат избегнати нови разделения както в Европа, така и във връзка със Средиземноморския регион. Ние приветстваме с добре дошли новите членове. Разширеният Европейски съюз ще трябва да инвестира в превръщането на разширяването от 1 май 2004 г. в успех. Това няма да е автоматичен процес.

България и Румъния не са част от сегашния кръг на разширяване. ЕС има задължението да се опита да завърши преговорите с тези държави навреме, за да стане възможно приемането им през 2007 г. Това изисква усилия и от двете страни.

Щом Турция отговори на политическите критерии от Копенхаген, преговорите за присъдиняване ще започнат. Успешният резултат на преговорите ще зависи от това дали Турция ще продължи да изпълнява политическите критерии и икономическите условия и дали тя е способна да приложи договореното. В подготовката за евентуалното начало на преговорите за присъединяване с Турция, ЕС и Турция трябва да си сътрудничат по-тясно, особено що се отнася до по-широкия...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор