Любена Асенова е родена е на 20.02.1977 г. в София. Бакалавър по международни отношения (1999 г.) и магистър по право (2000 г.). Разработва докторат към Института по Балканистика при БАН на тема: “Външнополитическата доктрина на САЩ в региона на Югоизточна Европа след края на студената война (1989 - 2003)”. Владее английски, италиански, испански, немски, френски и руски език.

НОВАТА ИСПАНИЯ НА САПАТЕРО

Брой 7-8 Юли-Август 2004г.
Между 11 март 2004 г., когато терористи, свързани с “Ал Кайда”, убиха 191 испанци в Мадрид с бомбена атака, и 14 март, когато испанските гласоподаватели шокираха1 света, отхвърляйки провоенната Народна партия (Partido Popular) на Хосе-Мария Аснар и гласувайки за Социалистическата партия (Partido Socialista Obrero Espanol) на Хосе Луис Родригес Сапатеро, световното внимание бе приковано от Испания (La Vanguardia и El Pais).

По-малко от три десетилетия след края на диктатурата на Франко испанците са предпазливи в изказването на каквото и да било, което може да се възприеме като упрек срещу демократичния процес, или дори срещу резултатите от изборите. По-голямата част от интелектуалния и политическия елит в Испания не приема, че тероризмът на “Ал Кайда” отне властта на Народната партия и подари победата на една друга антивоенна партия.

Дни преди изборите двама изявени социалисти - харизматичният управител на област Кастилия Хосе Боно и комисарят по външна политика на ЕС Хавиер Солана, се надпреварваха в завоюването на вътрешнопартийна подкрепа като кандидати за лидерския пост в Социалистическата партия след смятаната за неизбежна загуба на Сапатеро. По-балансирана позиция бе изразена от дългогодишния управител на област Каталония Хорди Пухол, чиято Партия на съединението и обединението не подкрепя нито управляващата коалиция, нито опозицията в лицето на Народната партия....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови