Страхил Делийски е роден в Луковит, обл.Ловеч. Завършил е гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен. В периода май-юни 2002 г. към асоциация “Прозрачност без граници” е координатор на проекти по програма “Младеж” на ЕС, Дания. Бакалавър по политология, със специализация “Политическа теория и политически процес”,първи курс магистратура в СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Политически мениджмънт”. Владее английски, немски и испански език.

АНАРХИЗЪМ И АЛТЕРГЛОБАЛИЗЪМ

Брой 7-8 Юли-Август 2004г.
Трудно е да се даде точно и конкретно обяснение на това какво всъщност представлява алтерглобализмът. От една страна, това е движение, изразяващо субкултурните реакции срещу света на големите транснационални корпорации като “Шел”, “Макдоналдс” и т.н. Отвъд границите на този характерен за Северна Америка антикорпоративизъм, в основата на част от алтерглобалисткото движение стои революционната реторика на субкоманданте Маркос и сапатистите в щата Чиапас, Мексико.

От друга страна, алтерглобализмът би могъл да се дефинира като специфичен социален и политически светоглед, алтернативна интерпретация на неолибералните пътища на глобализация. Постоянната динамика на движението и хетерогенният характер на групите, участващи в него, предопределят липсата на стройна система от идеологически принципи и цялостна политическа програма. В посланията на алтерглобалистите могат да се открият едновременно анархистки визии за организацията на обществото, съпротива срещу отчуждението на индивида в резултат от капиталистическата пазарна система - теза, характерна за марксизма и неговите последователи и интерпретатори като Маркузе и Алтюсер, отстояване на индивидуалните човешки права в традицията на класическия либерализъм. Нещо повече, като политически светоглед алтерглобализмът е радикално скъсване с моралния абсолютизъм и догматизма на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови