Фильо Христов е роден през 1916 г. в с. Брястово, Хасковско. Завършва СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “История”. За антифашистка дейност е интерниран в концлагера “Еникьой”. През 1973 г. му е присвоено научното звание “Професор”. Завежда катедра “История на БКП” във Военната академия “Г. С. Раковски” за подготовка на аспиранти. Днес е председател на Национално движение “Георги Димитров”.

НЕ СПИРАТ ОПИТИТЕ ДА СЕ ДЕГЕРОИЗИРА ГЕРОЯТ ОТ ЛАЙПЦИГ

Брой 7-8 Юли-Август 2004г.
Скандална статия срещу Георги Димитров

Има събития и личности, които остават в историята като нейни символи. Такова събитие и такава личност са Лайпцигският процес през 1933 г. и Георги Димитров. Народът го нарече героя от Лайпциг. Тези събития в най-сгъстен вид представят епохата на германския фашизъм като идеология и държавна власт от една страна, а от друга - антифашизма като алтернатива на фашизма .

За отбелязване 70-годишнината от това събитие взеха участие учени, общественици и привърженици на антифашистката идея. Професор Александър Атанасов се включи може би с добри намерения да изрази отношението си към Георги Димитров като “антинацист и български патриот“. В статията “Как и защо Сталин уби Георги Димитров” в престижното списание “Ново време“ от 09.2003 г. авторът разглежда два проблема – “Георги Димитров повече антинацистки борец за демокрация и български патриот ли е, отколкото пролетарски революционер и строител на социализма “ и “как и защо Сталин уби героя от Лайпциг“.

В никакъв случай не може да се съгласим с твърдението на автора, че Димитров е “повече антинацистки борец и български патриот, отколкото пролетарски революционер и строител на социализма“(с. 59). Учудващо е как проф. А. Атанасов, израснал под крилото на големия български философ акад. Тодор Павлов, с такъв примитивен подход се е заел да разглежда...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови