Роден през 1959г. Преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, УНСС и Техническия университет в Габрово. Работил е в Министерство на финансите, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на Народното събрание. Автор и съавтор на учебниците “Банков контрол”, “Данъчен и митнически контрол”, “Теория и история на парите и кредита” и др.

ПРЕДПАЗНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ С МВФ - ПОРЕДЕН УДАР ПО КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Брой 11 Ноември 2004г.
Сключеното през лятото на 2004 г. предпазно споразумение с МВФ не само че не стимулира, а ограничава темповете на икономически растеж у нас. Редуцира се преди всичко инвестиционното кредитиране за работещите отрасли в българското стопанство и най-вече малките и средните фирми, които и досега получаваха кредити извънредно трудно.

Този извод следва да бъде направен на фона на установената финансова стабилност у нас на макроравнище, вследствие на въведената система на валутния борд. Логичен е и въпросът оправдани ли са многобройните лишения на българския народ за поддържането й и особено на поетите ангажименти в споразумението с фонда.

Независимо че запазването на системата на валутен борд до влизането ни в ЕС не подлежи на съмнение (и това е отразено в Меморандума по икономическата и социалната политика на правителството и БНБ във връзка със споразумението), според мен това трябва да се осъществи на поносима социална цена.

Преди да се анализира предпазното споразумение с фонда, следва да се даде отговор на въпроса необходимо ли е изобщо споразумение с МВФ, за което Република България ще заплаща полагаемите се лихви, без да ползва ефективно реални пари от фонда. А само за възможността те да се ползват при нужда се плаща 0,5 на сто надбавка.

Според мен това споразумение е необходимо, тъй като освен като гарант на валутния...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор